Karin Noot | Trainer AIC

Karin Noot | Trainer AIC

Karin Noot plaatst medewerkers voor het AICtraject binnen Prisma

‘Het is niet de theorie, het zijn de verhalen die het meest blijven hangen’

De vraag naar medewerkers in de zorg is groot. De sector staat te springen om extra handjes. Maar waar vind je deze nieuwe aanwas zorgprofessionals? Prisma geeft zij-instromers middels het AIC-traject de kans om te ontdekken of werken in de zorg iets voor ze is. Medewerkster Karin Noot is nauw betrokken bij dit traject en vertelt er graag over.

0Y8A1422 B1920 Site
Het AIC-traject van Prisma geeft zij-instromers de kans om een carrièreswitch te maken naar de zorg.

Karin is zo’n twintig jaar werkzaam voor Prisma en ruim 2,5 jaar actief binnen het AIC-traject. Karin is als begeleider niveau 5 vooral betrokken bij het plaatsen van medewerkers voor het AIC-traject. Als ze de kans krijgt om deelnemers iets te vertellen over ambulant werken, is ze verkocht. Karin: “Werken in de zorg is wat wij dagelijks doen, van daaruit kunnen we meteen de koppeling maken tussen de theorie en de praktijk. In dit traject pakken we continu terug op wat nu eigenlijk een beperking is. Het verschil tussen de cognitieve en sociaal emotionele ontwikkeling van cliënten en het belang van inspelen op de sociaal emotionele ontwikkeling om overvraging van cliënten te voorkomen.”

De waarde van veiligheid 

Binnen het traject wordt er veel aandacht besteed aan het creëren van veiligheid voor het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers. Karin: “Het is zo belangrijk dat je kunt reflecteren op jezelf. Dat je weet wie je bent en hoe je in elkaar steekt. Dat je durft te spiegelen. Hoe we dat doen? Onze kracht is het tonen van kwetsbaarheid. Wij schromen niet om onze eigen persoonlijke ervaringen en momenten van falen met de groep te delen. Dat maakt je alleen maar sterker. Op het moment dat wij onze gevoelens delen, is het voor anderen makkelijker om daarin mee te gaan.”

 

‘We zien dat mensen zich open durven te stellen en zichzelf ontwikkelen’

Persoonlijke verhalen uitwisselen

“Tijdens het AIC-traject leggen we vooral de nadruk op de aandacht voor de mens die voor ons zit. Je stroomt in op de sfeer van veiligheid. Een concreet voorbeeld is dat we al vrij snel inzoomen op het onderwerp verslavingsproblematiek. Vrijwel iedereen heeft in z’n omgeving wel ervaring met mensen die verslaafd zijn. Daar komt bijna altijd emotie bij kijken. Voor psychische problematieken geldt hetzelfde. Door juist in een groep over dit soort onderwerpen te praten, komt er ruimte voor veiligheid, respect en durven reflecteren op jezelf. We zien dat mensen zich snel open durven te stellen en zichzelf ontwikkelen.”

0Y8A1437 B1920 Site
‘Op zoek naar meer aansluiting met de doelgroep willen zij hun kennis verbreden’

Mooie ontwikkeling

De theorie van het AIC-traject is toegespitst op de dagelijkse praktijk. Alle aspecten van het vak komen aan bod. “We merken dat er vanuit de organisatie steeds meer vraag komt naar dit traject. Collega’s die willen opschalen in hun functie of behoefte hebben aan een opfriscursus. Het is een mooie ontwikkeling dat er ook steeds meer vraag komt vanuit het bedrijfsleven. Van mensen die buiten de zorg werken, maar wel in een organisatie waarin onze cliënten meedraaien. Op zoek naar meer aansluiting met de doelgroep willen zij hun kennis verbreden. De input die zij meebrengen in een groep van het AIC-traject is fantastisch! Er gaat een wereld voor ze open en ineens begrijpen ze cliënten veel beter. Andersom ervaart de groep hoe de ‘normale wereld’ richting de zorg kijkt. Hoe je de focus legt op kansen in plaats van beperkingen. Dat werkt heel verfrissend!”

Wil jij ontdekken of werken in de zorg iets voor jou is?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie over het AIC-traject. We helpen je graag op weg!