Als je te veel of juist te weinig weegt, is dit ongezond. De diëtist helpt om weer op een gezond gewicht te komen. Lenie van Moorsel vertelt hoe ze dit doet.
“Het valt niet altijd op als iemand te weinig eet of afvalt. Vooral stress en spanning kunnen ervoor zorgen dat cliënten meer energie verbruiken. Bijvoorbeeld omdat ze zijn verhuisd. Of omdat de begeleiding is gewisseld. Ze hebben op die momenten meer eten nodig dan normaal. Het kan ook zijn dat de cliënt minder eet, omdat hij zich ziek voelt.”
“Andersom kunnen cliënten ook juist te veel wegen, zonder dat het lijkt alsof ze te veel eten. Zeker bij mensen met het Syndroom van Down zien we dit probleem veel. Zij hebben vaak minder eten nodig, omdat hun stofwisseling heel traag is. Als begeleiders en familie dit niet weten, komen ze al snel wat kilo’s aan.”
“Op basis van geslacht, lengte en gewicht bepalen we hoeveel een cliënt mag wegen. Zelf kunnen zij niet altijd vertellen wat er aan de hand is. Daarom is het belangrijk om het gewicht regelmatig te controleren, minimaal een keer per maand.”
“Als iemand ongezond eet (te veel, te weinig of te eenzijdig), kijk ik hoe je dit kan oplossen. Dit doe ik soms samen met andere deskundigen. Stel dat jij bijvoorbeeld moeilijk eet. Ik kijk dan naar welk eten er op het bord ligt, de ergotherapeut kijkt naar hoe de cliënt zit en de logopedist let op hoe hij kauwt en slikt. Zo vinden we samen de beste oplossing voor het probleem.”