"Voor het eerst in jaren bleef er iemand echt naast ons staan." — moeder

Beeld Header

MST-ID (Multisysteem Therapie - Intellectual Disability)

Zorg op maat, precies waar het nodig is

Soms loopt het thuis zó vast dat uithuisplaatsing dreigt. Jongeren die agressief zijn, spijbelen, weglopen, middelen gebruiken of in aanraking komen met justitie. Of jongeren die zich juist terugtrekken en moeilijk bereikbaar zijn. Binnen onze afdeling Kind & Gezin weten we hoe zwaar dat is. En hoe belangrijk het is om samen nieuw perspectief te vinden.

Daarom biedt Prisma MST-ID: een intensieve behandeling dat plaatsvindt in de leefomgeving van het gezin. Het is bedoeld voor gezinnen met jongeren in de leeftijd van 10 tot 19 jaar, met ernstig probleemgedrag en (vermoeden van) een licht verstandelijke beperking (LVB) of een achterstand in de emotionele ontwikkeling, door bijvoorbeeld autisme. Ook als ouders zelf een beperking hebben, sluiten we aan - met heldere uitleg, praktische ondersteuning en vertrouwen.

Aanmelden of meer weten?

✔️ Aanmelden? 

Aanmelden kan via de gemeente, het wijkteam of een gecertificeerde instelling. Verwijzers en professionals kunnen ons ook direct benaderen voor overleg via mst@prismanet.nl.

✔️ Meer weten?

Wil je weten wat MST-ID kan betekenen voor jou, jouw organisatie of regio? We denken graag met je mee. Mail naar mst@prismanet.nl.

Foto MST Team

Wat is MST-ID?

Wat is MST-ID? MST-ID is een gespecialiseerde vorm van Multisysteem Therapie. Het doel: uithuisplaatsing voorkomen, jongeren weer naar school of dagbesteding laten gaan, én ouders weer in hun kracht zetten. We werken samen aan het verbeteren van de gezinsrelaties, het doorbreken van (negatieve) interactiepatronen, verandering in gedrag, en het verstevigen van het netwerk om het gezin heen.

Onze therapeuten (zie inzet) zijn speciaal opgeleid om te werken met gezinnen waarin LVB een rol speelt – bij de jongere en/of de ouders. We sluiten onder andere aan door het gebruiken van eenvoudige taal, beeldmateriaal en praktische stappen die passen bij het gezin. Iedere stap zetten we samen.

Kern van MST-ID:

  • Evidence-based behandeling
  • Sterk analytisch proces, vanuit verschillende perspectieven geëvalueerd
  • Nauwe samenwerking met school, familie, gemeente en andere betrokkenen
  • Jongeren blijven thuis en gaan (weer) naar school of dagbesteding
  • Ouders krijgen grip en vertrouwen

Onze aanpak

Intensieve gezinsbehandeling in de leefomgeving van het gezin, gemiddeld drie keer per week. De therapeut werkt met ouders, jongeren én hun netwerk – school, buurt, familie – aan praktische oplossingen. Ouders krijgen weer grip, jongeren krijgen perspectief.

Bij MST-ID kijken we verder dan gedrag. We zoeken samen uit waar gedrag vandaan komt en wat gezinnen nodig hebben om verder te kunnen. Soms oefenen we een lastige situatie. Soms vieren we juist een succes. Alles telt.

Kenmerken van de aanpak:

  • Behandeling in de leefomgeving van het gezin, in de context van het gezin
  • Whatever it takes; we gaan door waar andere stoppen
  • Dagelijks bezig met het aanleren van nieuwe vaardigheden
  • Verantwoordelijk gedrag vergroten
  • Gericht op het hier en nu
  • Positief en gericht op sterke kanten
“Denken in mogelijkheden en het gezin in hun kracht zetten is jullie specialiteit, in plaats van in paniek schieten.” - moeder

Wat zijn de resultaten van MST-ID?

MST-ID is bewezen effectief. Onze therapeuten zijn speciaal opgeleid voor gezinnen waar LVB een rol speelt.

We zien:

  • >90% van de jongeren blijven thuis of keren terug naar huis
  • Jongeren gaan (weer) naar school of dagbesteding
    Grensoverschrijdend gedrag stopt
  • Ouders voelen zich sterker en ervaren weer regie

“De mooiste momenten zijn als ouders zeggen: dit kunnen we nu zelf. Dan voel ik trots en voldoening, en dan weet ik: Ik kan dit gezin met een gerust hart achterlaten.” – MST-ID therapeut

Natuurlijk is niet alles in één keer opgelost. Maar gezinnen gaan zelf verder, met een stevig fundament, nieuwe inzichten en vertrouwen in eigen kunnen. Indien het gezin aanvullende ondersteuning nodig heeft, bestaat de mogelijkheid om vervolghulp in te zetten.

“Wat ik sterk vind aan Prisma is de praktische insteek en hun betrokkenheid. Ze stappen echt het systeem in, zonder poespas, met veel kennis van LVB en gedrag.” - verwijzer

Hoe lang duurt een MST-ID behandeling?

Gemiddeld 5 maanden, met drie huisbezoeken per week. We komen thuis, maar ook op school of op de sportclub. En als het nodig is: we zijn 24/7 bereikbaar, ook ’s avonds of in het weekend.

  • Gemiddeld 5 maanden
  • 3 keer per week contact
  • 24/7 bereikbaar

Voor wie is MST-ID bedoeld?

Voor jongeren van 10 tot 19 jaar met ernstig probleemgedrag én een LVB of emotionele achterstand. Ook bij LVB bij één of beide ouders sluit MST-ID aan.

“Ik snap nu beter wat mensen van mij verwachten. Eerst werd ik altijd boos, nu lukt het soms om eerst na te denken.” – jongen (16)

Wordt MST-ID vergoed?

Ja. MST-ID valt onder de Jeugdwet en wordt vergoed via de gemeente of het regionale samenwerkingsverband waarmee Prisma afspraken heeft. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Aanmelden of meer weten?